• the mothership tanger
  Blog -

  Residentieprogramma THE MOTHERSHIP

  ‘The Mothership’ is een internationale residentie-uitwisseling van the Mothership Tanger en Morpho vzw (Antwerpen), die plaatsvindt in het voorjaar van 2024.

 • beeld vacature
  Blog -

  VACATURE: COÖRDINATOR (M/V/X)

  Vzw Darna (Ons Huis) werd in 2017 opgericht om de culturele uitwisseling tussen de Vlaamse en de Marokkaanse gemeenschap in Vlaanderen en Brussel te bevorderen. Gevestigd in hartje Brussel, wil Darna creatieve ideeën en artistieke plannen positieve impulsen geven. Darna speelt in op meervoudige identiteiten en het omgaan met diverse invloeden. Darna wordt gesubsidieerd door de Marokkaanse en de Vlaamse Overheid.
  Vanaf 2025 wordt Darna een projectenfonds, dat jaarlijks een festival organiseert: Darna Fest. Momenteel zijn we op zoek naar een coördinator (1 VTE) of een duo coördinatoren (2 x 0,5 VTE) om dit te realiseren.
 • fcous 60!
  Blog -
  open call

  OPROEP DARNA - FOCUS 60!

  Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna stimuleert sinds 2017 de interactie en uitwisseling tussen Vlaanderen en Marokko. In de loop van deze 7 jaar ondersteunde en organiseerde Darna een groot aantal uiteenlopende projecten, gaande van kleine artistieke initiatieven tot heuse festivals.

  Om de 60 jaar aanwezigheid van de Marokkaanse gemeenschap in België te vieren, blikt Darna in 2024 terug op deze mooie realisaties met het project ‘Focus 60!’. Aan de hand van deze oproep willen we ook nieuwe projecten in de kijker zetten en helpen promoten.

  Zo willen we met de selectie van ‘Focus 60!’ aantonen hoe de Marokkaanse gemeenschap bijdraagt aan de rijkdom van het Vlaamse cultuurlandschap!

 • DOT - AM
  Blog -
  Darna on tour

  DARNA ON TOUR - Female Focus

  Bekijk hier de aftermovie van DARNA ON TOUR - Female Focus!
 • Imane Guemssy
  Blog -
  Darna on tour

  GENTSE FEESTEN

  Donderdag 20 juli 2023 om middernacht Bij Sint-Jacobs tijdens de Gentse Feesten: de Brussels-Marokkaanse Gnawa-Diva Imane Guemssy en de Gentse psy-sound van Kosmo Sounds! Een kosmische muzikale brug tussen Vlaanderen en Marokko, live in Gent!
 • TheGreyStars
  Blog -
  Darna on tour

  Gentse Feesten

  Bekijk hier de aftermovie van The Grey Stars op de Gentse Feesten 2023!
 • Mesbahi O Sohabo
  Blog -
  Darna on tour

  GENTSE FEESTEN

  Bekijk hier de aftermovie van Mesbahi O Sohabo op de Gentse Feesten 2023!
 • Milouda AM
  Blog -
  Darna on tour

  Milouda Alhoceima

  DARNA ON TOUR @ GC De Kriekelaar: Milouda Alhoceimia
 • Cinema
  Blog -
  Film

  Aftermovies? Yes please!

  Zot van filmpjes? Wij ook! Wil je een optreden of evenement herbeleven of zoek je een specifieke video van een bepaald concert? Darna houdt evenveel van film als jij en we hebben heel wat content op ons Youtubekanaal. Klik snel door voor alle Darna- filmpjes!
 • DOT-GF-IMANE
  Blog -
  Darna Jams
  Darna Studio

  Imane Guemssy & Kosmo Sound

 • DOT - Harelbeke
  Blog -
  Darna on tour

  HARELBEKE

  Darna Vlaams Marokkaans Culturenhuis, Vzw Sbouya en CC het SPOOR blikken met veel plezier terug op onze fantastische samenwerking! Samen hebben internationaal vermaarde muzikanten ontvangen, zoals Raissa Fatima Tihihit الرايسة فاطمة تحيحيت, Saida Charaf, Mohamed Adly, de muziekband van Jamal Ait Omeray en Orkestre Mounir. Zij gaven het beste van zichzelf en bezorgde ons een avond om van te smullen!
 • Mesbahi O Sohabo - Jams
  Blog -
  Darna Jams
  Darna Studio

  Mesbahi O Sohabo

 • Darna on tour
  Blog -
  Darna on tour

  GC DE KRIEKELAAR

  Op 7 juli 2023 bracht Darna met DARNA ON TOUR de rijke en diverse Marokkaanse muziekscène samen. Tradities, emoties en ritmes versmolten tot een onvergetelijke avond vol passie, ritme en de betoverende klanken van traditionele Marokkaanse muziek.
 • Mohammed Briouel JUISTE
  Blog -
  Voorstelling

  MOHAMMED BRIOUEL ENSEMBLE

  Op 17 september kon u Mohammed Brioul Ensemble nogmaals ontdekken met Darna, maar dan op een wel héél bijzondere locatie. De grootmeester van de de Andalusische en Osmaanse muziek speelde voor Ode Gand een concert in de de Sint- Baafskathedraal van Gent. Geniet met de foto's van Steven Hendrix nog even na van de unieke sfeer van dit concert!
 • Street Sounds
  Blog -
  Festival

  Chaabi Trance Street Sounds

  Op 18-09-2022 organiseerde Darna een gratis muziekavond in en rond AB, op Autoloze Zondag. Het publiek werd betoverd door de grooves en klanken van chaabi-muziek in de straten. 'De namiddag stond helemaal in het teken van de vrouwen die deze zeer feestelijke Marokkaanse muziekstijl tot leven brengen. Bekijk hier de foto's en herbeleef deze bijzondere dag!
 • Hammamsteamingstories
  Blog -
  open call

  Bruidshammam - Hammam.SteamingStories

  Genieten hier nog even na van de Bruidshammam van Hammam.Steaming Stories, een evenement op 18/09 in De Roma. Met de foto's van Hélène Sechehaye!
 • TheBestofTwoWorlds
  Blog -

  Het Beste van 2 Werelden

  Darna en Scum Studios nemen je van zaterdag 29 oktober tot 6 november mee naar Marokko.
 • RhythmNaturals1
  Blog -
  open call

  GROW

  Het artistiek project GROW daagt jonge kunstenaars uit om zich via stedelijke dansvormen verder te ontwikkelen. Vanuit dit professionaliseringstraject wil GROW het Antwerps kunstenlandschap op een duurzame manier diversifiëren. GROW is een project van Rhythm Naturals dat wordt gecoproduceerd door Darna.
 • vi.be
  Blog -
  open call

  Sound Track

  Het live- en kansenparcours van VI.BE (voorheen Poppunt) is back on track. Na een vruchtbare eerste editie van Sound Track, gaat een ongezien groot aantal spelers uit de Vlaamse en Brusselse livesector opnieuw in elke regio op zoek naar het talent van morgen. Vanaf vandaag kan een nieuwe generatie zich aanmelden via VI.BE platform.
 • chibanis
  Blog -

  Aan de chibanis, aan onze padres met grijze haren

  Aan de chibanis, aan onze padres met grijze haren
 • mammaposter
  Blog -
  Erfgoed

  MAMMA.

  De Modernist Architects of Morocco Memorial Association (MAMMA) is een Marokkaanse erfgoedvereniging gevestigd in Casablanca, Marokko. Het is gewijd aan het behoud van het 20e-eeuws modernistisch en post-onafhankelijk architectonisch erfgoed.
 • Darnaphonestudio
  Blog -
  Muziek

  Darnaphone

  Het afgelopen jaar heeft Darna vzw hard gewerkt aan de bouw van een eigen studio. En binnenkort is het eindelijk zo ver: de Darnaphone Studio opent in april 2021 officieel de deuren! 
 • Aflamuna
  Blog -

  Aflamuna

  Aflamuna ("onze films" in het Arabisch) is een non-profit streamingplatform gecreëerd door Arabische filmmakers en filminstituten om het beste van recente onafhankelijke, tot nadenken stemmende Arabische films te laten zien. Aflamuna werd opgericht door het Libanese filmmakerscollectief Beirut DC. 
 • MehdiMarechal_ViBe
  Blog -

  Wat doen we met ‘wereldmuziek’?

  De wereldmuzieksector zit in een identiteitscrisis. De benaming wordt steeds meer ervaren als reductief: culturen van over heel de wereld worden ongenuanceerd op een hoopje gegooid en eigenlijk is de term een eufemisme voor ‘niet-Westers’. Mehdi Maréchal, coördinator van het Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna, ging in debat bij het Belgian World Music Network. Een artikel van Dimitri Vossen voor VI.BE, over het hete hangijzer van de term 'wereldmuziek', de persoonlijke identiteitscrisis van een sector en de mogelijke weg naar vernieuwing.

Volg meer nieuws via